Vastgoedbeheer Nederland

Vastgoedbeheer, hoe werkt dat?

Het is niet ongewoon dat eigenaars van onroerend goed het beheer van hun eigendom liever toevertrouwen aan vastgoedmakelaars of zelfs makelaars.

Dit komt door de gemoedsrust en de veiligheid die worden verwacht. De belangrijke rol van vastgoedbeheer is het bemiddelen bij de verhuur, het beheren van alle rekeningen van de relatie tussen de verhuurder en de huurder.

Bovendien is vastgoedbeheer een goede optie op de markt, vanwege de mogelijkheden en voordelen die het biedt voor zowel degenen die willen huren, als voor de eigenaar van de onderneming. Het beheer is immers in feite de bemiddeling in onroerend goed tussen verhuurder en huurder, waarbij de verantwoordelijke persoon optreedt om alle betrokken situaties te regelen.

Taken die vervuld moeten worden in een vastgoedbeheer
Bij het aangaan van een verbintenis om met vastgoedbeheer te werken, moet de professional weten dat hij/zij te maken zal krijgen met de meest uiteenlopende soorten situaties, waarbij hij/zij zal bemiddelen bij bureaucratische kwesties zoals:

Het is ook de taak van de beheerder om ervoor te zorgen dat de eigenaar de eenheid met behoud van structuur en in goede staat voor verhuur aflevert.

Bovendien zal de beheerder beschikbaar zijn voor het aantrekken van huurders en de selectie van hen om het profiel aan de verhuurder van het pand voor te leggen.

Een belangrijk feit dat ook moet worden benadrukt is dat het contract moet worden opgesteld binnen de voorwaarden die met de partijen zijn besproken en door de huurder moet worden ondertekend nadat de deal is gesloten.

En dit valt onder de verantwoordelijkheid van de beheerder, die moet verklaren dat beiden de overeenkomst nakomen, zoals de oplevering van het eigendom zonder problemen door de verhuurder en het onderhoud ervan door de huurder.

Hoe word je een succesvol vastgoedbeheerder

 1. Formaliseer onderhandelingen en verwachtingen
  Huurovereenkomsten moeten zeer specifiek zijn, met details over wat de huurder wel en niet mag doen, wat de betalingstermijnen en vervaldata zijn, en diverse andere overwegingen.
 2. Uitvoeren van een kadastrale analyse
  Zorg voor al jouw klanten, of het nu huurders of verhuurders zijn: het kadaster is de basis van informatie over zowel huurder als verhuurder. Het is een belangrijk instrument ter ondersteuning van het bedrijfsbeleid van de onderneming, vooral bij het identificeren en verkennen van het potentieel van klanten, en beoogt voldoende informatie te verschaffen voor de besluitvorming.

Het biedt ook de onontbeerlijke elementen die onder meer de economische en financiƫle draagkracht van zowel de eigenaar als de huurder evalueren. Het is een uiterst belangrijke stap, omdat op basis van deze informatie wordt bepaald of de huurder zich de kosten van de huurovereenkomst werkelijk kan veroorloven. En stelt het makelaarskantoor ook in staat beslissingen te nemen om kwaliteitsproducten aan te bieden die het rendabel maken, bijvoorbeeld: verzekeringen, voorschot huur, enz.

 1. Documenten up-to-date en gegroepeerd houden
  Het is van groot belang dat de documentatie goed wordt geordend en bijgewerkt. Op die manier is de kans op fouten in de contracten veel kleiner.
 2. Termijnen en verplichtingen kennen
  Goed contractbeheer omvat voorafgaande kennis van de belangrijkste kenmerken van elke zaak. Dit maakt planning mogelijk en voorkomt gemiste deadlines of onregelmatige contracten.
 3. Vermijd informaliteit
  Ondanks alle wettelijke voorschriften en standaardisatie van de processen, komen de vastgoedmakelaars soms informeel voorstellen voor een huurtransactie tegen. Daarbij wordt voorbijgegaan aan een aantal belangrijke factoren en wettelijke verplichtingen.

Dit soort situaties kan tot uiting komen in het contract, dat uiteindelijk geen details bevat over wat de huurder wel en niet mag doen. Daarom, om deze situaties te vermijden, doe alles precies zoals de wet en de ethische code van de onroerend goed markt vragen. Dit zal ervoor zorgen dat de rechten van beide partijen worden nageleefd en geƫerbiedigd.

 1. Gebruik een property management software
  Het organiseren van de documenten en andere activiteiten van een vastgoedbedrijf kan grote voordelen opleveren voor het bedrijf. Maar om het nog gemakkelijker te maken, zijn er toepassingen en programma’s die daarbij enorm kunnen helpen.

Sommige maken het bijvoorbeeld mogelijk documenten op categorische wijze te ordenen en ook een lijst van activiteiten op te stellen, hetgeen bijdraagt tot de productiviteit van het onroerend goed bedrijf.

Het is belangrijk dat alle betrokken partijen zich steeds goed informeren en voorbereid zijn om eventuele moeilijkheden te voorkomen en het hoofd te bieden wanneer het om vastgoedadministratie of om het even welke andere vastgoed onderhandeling gaat.