Rijschool beginnen

Rijschool beginnen, hoe doe je dat?

Je bent als rijinstructeur actief bij een grotere organisatie en hebt besloten dat het tijd is om voor jezelf te beginnen. Of misschien ben je nog helemaal niet actief als rijinstructeur maar wil je een carrièreswitch, waarbij je ook meteen je eigen autorijschool wil starten. In dat geval moet je uiteraard beginnen om je papieren te behalen. Maar hoe begin je dan je eigen rijschool? Het is natuurlijk niet zomaar iets om een eigen onderneming te beginnen, met alles wat daarbij komt kijken. Hieronder zetten we daarom op een rijtje waar je allemaal aan moet denken en wat je moet doen om op een goede manier een eigen rijschool te beginnen.

Zorg voor de juiste papieren

Als je al rijinstructeur was geldt dit natuurlijk niet voor jou, maar anders is de eerste stap het behalen van de juiste papieren. Je moet slagen voor het Rijinstructeurs Examen B van het CBR, een opleiding die ongeveer zes maanden duurt.

Schrijf je in bij de KVK en het CBR

Een eigen rijschool is natuurlijk gewoon een eigen bedrijf en dus moet je je inschrijven bij de KVK. Dit kost 50 euro en je moet vooraf een naam hebben bedacht. Daarnaast moet je ook het inschrijvings overzicht met het CBR ondertekenen. Dit is nodig om bijvoorbeeld examens voor je leerlingen aan te kunnen vragen.

Kies je werkgebied en doelgroep

Een doelgroep en werkgebied kiezen is belangrijk, vooral voor je marketing. Het is logisch om te gaan ondernemen in de omgeving waar je woont, maar misschien is het net iets verderop wel veel makkelijker om aan klanten te komen. De doelgroep lijkt ook logisch, omdat vooral jongeren rond de 18 gaan rijlessen. Toch moet je bepalen waar je je op richt; zet je jezelf neer als voordelige rijschool of als rijschool die leerlingen binnen korte tijd laat slagen? Of kies je ervoor wat hogere prijzen te hanteren en voor kwaliteit in alle aspecten te gaan, van de lesauto tot de tijd die je neemt om je klanten te leren autorijden. Je doelgroep is bij deze keuze heel belangrijk.

Zorg voor een goede lesauto

Een lesauto is natuurlijk ook onmisbaar. Je kunt een auto leasen, een nieuwe kopen of je gaat voor een tweedehands. Zoals hierboven al gezegd moet je auto samenhangen met je manier van werken. Straal je kwaliteit uit en vraag je hogere bedragen, dan is een kleine en relatief goedkope auto niet zo slim. Diezelfde kleine auto kan echter prima zijn als je je vooral richt op voordelige tarieven. Uiteraard moet je de auto laten aanpassen, met een L-bord op het dak, een tweede koppeling- en rempedaal en extra spiegels. Denk ook aan de juiste verzekeringen voor de lesauto.

Zorg voor naamsbekendheid en een goede aanwas van leerlingen

Om een succesvolle rijschool te hebben moet je natuurlijk voldoende aanwas van leerlingen hebben. Marketing is hierbij onmisbaar, zeker in het begin. Denk hier dus over na. Een goede site, met een goede vindbaarheid, kan je heel veel helpen. Ook social media kan helpen om naamsbekendheid te creëren. Daarnaast zijn flyers en posters in het gebied waar je wil gaan werken een optie. Interviews in plaatselijke kranten en bladen zorgen altijd voor aandacht, net als het aankondigen van kortingen. Een herkenbare lesauto, met goede bestickering en duidelijke info, is sowieso altijd aan te raden.

Zaken die je niet leuk vind of waar je geen verstand hebt? Besteed ze uit

Bij een eigen onderneming komt veel meer kijken dan lesgeven alleen. Hierboven hadden we het al over marketing, maar je hebt ook te maken met zaken als administratie, belastingen en het bouwen van een website. Als je dit niet leuk vindt of je hier niet goed in bent, besteed dit dan uit. Dit kost uiteraard wat geld, maar dan kun jij je focussen op waar je goed in bent en weet je zeker dat het goed gebeurd. Uiteindelijk levert dit alleen maar geld op.

Meer verdienen? Doe meer

Uiteindelijk is geld verdienen natuurlijk ook belangrijk, misschien is het zelfs wel de reden dat je een eigen rijschool bent begonnen. Het beste advies is dan; doe meer. Je kunt veel meer doen dan alleen rijles geven. Je kunt bijvoorbeeld theoriecursussen aanbieden, eigen lesboeken verkopen of je onderscheiden door ook andere dingen aan te bieden. Zo zou je ook motorrijles kunnen geven of bijvoorbeeld Engelse rijles geven, waarvoor je meer kunt vragen omdat het aanbod hierin beperkt is.