Makelaar worden

Makelaardij beginnen: hoe doe je dat?

Een makelaar bemiddelt bij de verkoop of verhuur van een woning of een kantoor. Je fungeert als een tussenpersoon tussen de verkopende en kopende partij. Sinds 2001 is makelaar een vrij beroep. Dit betekent dat je niet meer be√ędigd hoeft te worden en dat je voor de wet niet verplicht bent om hier een beroepsopleiding voor te volgen. Verschillende branche organisaties bewaken sindsdien de kwaliteit van makelaars met certificeringsregelingen. Als je een certificaat van vakbekwaamheid hebt, kun je in het register van deze brancheorganisaties ingeschreven worden.

Zelf een makelaardij beginnen; hoe doe je dat?

Een goede start is het halve werk. Als je een succesvol makelaar wilt worden is het belangrijk om allereerst te investeren in onderzoek en onderwijs. Je kunt hiermee de benodigde certificaten behalen, zodat je eerste klanten vertrouwen in je hebben. Maar er komt nog veel meer kijken bij het starten van een goed lopende makelaardij. De belangrijkste aspecten zetten we voor je op een rijtje.

Kies voor een goede opleiding

Wil je je werk als makelaar met succes uitvoeren? Laat je dan certificeren via een beroepsgerichte opleiding. De opleiding tot makelaar bestaat uit drie onderdelen:

Na het behalen van je diploma moet je elk jaar een her-certificering doen. Wat voor specialisme je ook kiest, ieder specialisme heeft zo zijn eigen toegangseisen om je certificaat te behalen en te behouden. Het is daarnaast ook mogelijk om jezelf in bepaalde markten te specialiseren door het volgen van aanvullende cursussen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld communicatie, marketing of bepaalde typen vastgoed.

Doe werkervaring op bij een makelaardij

Om wat meer ervaring te krijgen doe je er verstandig aan om te gaan werken bij een bestaand kantoor in onroerend goed. De makelaars die hier werken hebben minimaal een twee jarige opleiding gevolgd en kunnen je laten zien hoe je het beste met klanten kunt werken, hoe de administratie werkt op een makelaarskantoor en hoe je een woning verkoopt. Natuurlijk is een opleiding volgen belangrijk, maar het is nog belangrijker dat je leert werken met klanten in de praktijk. Je zou bijvoorbeeld tijdens je opleiding alvast werkervaring op kunnen doen bij een makelaarskantoor als binnendienst medewerker. Zo leer je alvast de kneepjes van het vak.

Een financieel plan maken

Een makelaar worden is niet goedkoop en daarnaast kan het even duren voordat je begint met het verdienen van geld. De startkosten om als makelaar te beginnen liggen tussen de 2000 euro en 3000 euro. Dit geld heb je nodig voor het volgen van cursussen, voor visitekaartjes, vergunningen, kosten voor de beroepsvereniging en reclame. Omdat je op commissie basis geld verdient, zul je wat geld achter de hand moeten hebben om de eerste maanden als makelaar door te kunnen komen.

Bij een beroepsvereniging aansluiten

Je kunt als makelaar lid worden van verschillende brancheverenigingen, zoals bijvoorbeeld de LVM (de Landelijke Makelaarsvereniging) of de NVM (Funda). Door je hierbij aan te sluiten wek je bij verkopers en kopers een gevoel op van vertrouwen. Daarnaast is een dergelijk lidmaatschap ook nog eens een fijne manier om te netwerken en actuele kennis op te doen.

Profileer jezelf

Als succesvolle makelaar is het belangrijk dat je goed inspeelt op veranderingen in de woningmarkt en vastgoedsector. Daarnaast moet je goed in beeld hebben wie jouw doelgroep is. waar ga jij als makelaar de focus op leggen? Door jezelf te specialiseren en jouw kernwaarden te benutten, loop je een stapje voor op de concurrentie. De woningmarkt is namelijk zeer competitief. Niet iedereen heeft de eigenschappen om makelaar te worden. Je zult goed moeten kunnen communiceren en organiseren.

Wat verdient een makelaar?

Wat een makelaar verdient is afhankelijk van een aantal factoren. Gemiddeld genomen verdient een makelaar in Nederland ongeveer 4000 euro bruto op maandbasis. Echter, wanneer je een zelfstandig makelaar bent, dan verdien je meer. Je krijgt immers een percentage binnen per verkochte woning! Als je echt een goede makelaar bent, dan kan dit bedrag fors oplopen.