ICT specialist

IT Consultancy starten? Dit moet je kunnen!

Bij het nadenken over wat een IT consultant doet weet je meteen dat hun werk te maken moet hebben met de technologie. Zo zullen zij vast al het fijne weten van bepaalde software. Dit is inderdaad zo, maar ze doen nog meer dan dat. Een consultant binnen de ICT staat bedrijven bij in het verbeteren van hun bedrijfsvoering.

Als consultant draag je bij aan het verbeteren van digitale processen. Zo kunnen bedrijven op een betere manier hun klanten van dienst zijn. Een IT consultant zal werken binnen een bedrijf zolang dit nodig is. Dit kan zijn voor de duur van een project, maar ze kunnen ook zeker meerdere malen worden ingehuurd indien dit nodig is. Binnen kleine organisaties is het mogelijk dat er maar naar 1 IT consultant gevraagd wordt. Is het een groot project of gaat het om een grotere organisatie dan kan het zo zijn dat er een groep IT consultants nodig zijn. Zij moeten dan teamverband samen werken en de organisatie adviseren over hoe zij hun dienstverlening kunnen optimaliseren.

Binnen welke afdeling van de IT consultancy branche kan je werkzaam zijn?

Voor eenieder die binnen de IT consultancy wereld werkzaam wil zijn geldt dat jij je op een bepaald moment moet gaan specialiseren. Er zijn namelijk meerdere afdelingen binnen de IT consultancy. Dit is een groot voordeel, zo kun je namelijk kiezen wat jou het leukste lijkt. Hieronder volgen de meest bekende afdelingen:

Een IT consultant in Software: Deze helpt bij het verstrekken van adviezen aan organisaties over betere gebruik van (nieuwe systemen). Deze consultant is ook op de hoogte van alle marktontwikkelingen die betrekking hebben op nieuwe software.

Een IT consultant in Security: Een consultant die doormiddel van analyses en diagnoses vast kan stellen welke zwakke punten er zijn binnen een organisatie die mogelijk een bedreiging kunnen vormen.

Een IT consultant Business: Zo’n consultant helpt een organisatie bij het onderzoeken naar wat de klantbehoeften zijn en hoe deze te verwerken in de bedrijfsvoering voor een betere dienstverlening, met als gevolg meer klanttevredenheid.

Welke werkzaamheden moet je als IT consultants uitvoeren?

Aan welke vaardigheden moet je werken om het werk als IT consultant te kunnen uitvoeren?

Wie werkzaam wil zijn binnen de IT consultancy branche moet eerst goed worden opgeleid. Het is belangrijk om zoveel als mogelijk kennis te hebben zodat je goed kan helpen binnen een organisatie. Je moet weet hebben van IT systemen en hoe je ze het beste kan implementeren. Verder moet je ook weten hoe je dit op een begrijpelijk wijze overbrengt. Daarom moeten jouw communicatie skills ook erg hoog zijn. Wil je altijd goed kunnen adviseren dan is het handig om je altijd bezig te blijven houden met de marktontwikkelingen. Het kunnen werken onder druk is ook een vaardigheid die je moet bezitten. Ook moet je nauwkeurig kunnen werken zonder dat je snelheid in het werk hierop achteruit gaat.

Naast deze vaardigheden zijn er ook andere zaken die je zullen helpen om goed werk te leveren. Zo moet je van uitdagingen houden en onverwachte problemen kunnen oplossen. Wil je een top consultant zijn dan moet je ook makkelijk kunnen schakelen tussen de verschillende werkzaamheden. Er zullen veel dingen zijn die jouw aandacht vragen. Je moet tegelijkertijd aan dingen kunnen werken, maar ook weten wanneer bepaalde zaken voorrang moeten krijgen. Samenwerken met het team die binnen het bedrijf werkt is ook van groot belang. Zo krijg je sneller en beter inzicht in wat zich in een bedrijf afspeelt en hoe er verbeteringen kunnen worden toegepast.