De gezondheidsvoordelen en effecten van goede ventilatie in huis

Ventilatiesysteem

Frisse lucht in huis en op het kantoor

Goede ventilatie zorgt voor prettige lucht in een leefomgeving. Zonder goede ventilatie, kunnen mensen met allerlei gezondheidsklachten te maken krijgen. Denk aan astma, benauwdheid, hoofdpijn, allergie en longziekten. Zodra de lucht in een leef- of werkruimte vuil is, merk je al snel dat je klachten ontwikkelt. Het begint meestal met hoofdpijn en een ongemakkelijk gevoel. De concentratie op je werk wordt bovendien slechter. Er zijn verschillende soorten ventilatie mogelijk, namelijk:

– een geheel natuurlijk systeem
– een geheel mechanisch systeem
– combinatie met een natuurlijke toe- of afvoer
– combinatie met een mechanische toe- of afvoer.

Een ventilatiesysteem kan dus puur met buitenlucht werken. Natuurlijke toevoer zorgt voor het aanzuigen van buitenlucht, via ramen, deuren en ventilatieroosters. De woning waait dan door. Dit systeem kan bijvoorbeeld met een mechanische afvoer worden gecombineerd. Andersom kan ook. Een mechanisch systeem is belangrijk voor in de winter. Je wilt dan niet steeds ramen of deuren openzetten. Zorg eventueel voor een gecombineerd toe- en afvoersysteem. Elke manier van ventileren, zorgt voor een betere gezondheid. Een mechanisch ventilatiesysteem is wel effectiever. Je kunt dit systeem namelijk instellen en makkelijk in de wintermaanden gebruiken. Een open raam in de winter, is namelijk niet goed voor je energierekening.

Geen schimmels en ziekteverwekkers

Zodra een ruimte slecht geventileerd is, worden mensen eerder ziek. Ten eerste zorgen condensvorming en waterdamp voor schimmels in huis. De schimmelsporen adem je in. Je kunt vervolgens verschillende fysieke klachten krijgen. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer kans op schadelijke schimmels. Lucht de badkamer dus extra goed door. Daarnaast blijven virussen en bacteriën langer in de lucht hangen. Iedereen in huis of op het kantoor, ademt ziekteverwekkers uit. Ook hoezen en niezen, zorgt voor extra verspreiding. Je raakt veel minder snel besmet met een goed ventilatiesysteem. Dit verklaart ook waarom mensen in de winter eerder ziek worden. Ze zitten veel binnen, in slecht geventileerde ruimtes.

Minder gevaar voor koolmonoxide

Koolmonoxidevergiftiging ontstaat door defecte kachels en een onvolledige verbranding van brandstoffen, zoals gas of kolen. Het zeer giftige gas is geurloos en onzichtbaar. Zodra mensen dit inademen, kunnen ze in coma raken en overlijden. Meestal krijg je eerst hoofdpijn, voel je jezelf misselijk en ziek. Soms hebben mensen niet door dat de koolmonoxideconcentratie in hun woning te hoog is. Dit is levensgevaarlijk. Slechte ventilatie zorgt voor een hogere concentratie in de woning. Daarom moeten mensen ook direct ramen en deuren openzetten, als er te veel koolmonoxide in het pand aanwezig is. Ventileer extra goed, als je oude geiser, gaskachel, houtkachel of open haard hebt. Ook een defecte cv-ketel kan voor koolmonoxide zorgen.

Schone lucht en minder CO2

Schone lucht verlaagt het CO2-gehalte in huis of op het kantoor. Planten zorgen voor schone lucht, maar goede ventilatie heeft nog een veel sterker effect. De frisse lucht bevat veel zuurstof en minder CO2. Schadelijke gassen en uitlaatgassen komen ook de woning binnen. Bovendien is er soms bouwstof of rook aanwezig. Ventileer elke ruimte daarom 24 uur per dag en zeven dagen per week. Zeker als mensen veel in huis roken, is een mechanisch systeem onmisbaar.

Muizenkeutels en andere uitwerpselen

Heb je ongedierte in huis? Dan kun je sneller ziek worden. Uitwerpselen van muizen, vogels, vleermuizen, kakkerlakken en andere insecten, brengen namelijk schadelijke micro-organismen in de lucht. Zodra een ruimte vuile lucht bevat, adem je deze lucht ook onbewust in. Een krachtig ventilatiesysteem filtert ook ziekteverwekkers van dieren uit de lucht.

Tips voor het verkopen van je huis

Huis verkopen

Wie eenmaal de keuze heeft gemaakt om zijn huis te verkopen, wil natuur niets liever dan dat er een goed bod komt dat uiteindelijk tot overeenstemming leidt. Maar hoe zorg je nu voor een vlotte verkoop van je woning? Je ontdekt het in dit artikel, want we geven je vijf tips die je een zetje in de goede richting geven.

1. Neutraal doet het altijd goed
Het is de bedoeling dat mensen jouw woning willen kopen, dus je wilt ze niet afschrikken. Heb je wanden in huis met een felle, uitgesproken kleur? Overweeg dan om deze een lichtere kleur te geven. Een gewei aan de muur en persoonlijke foto’s vervang je bij voorkeur ook door iets neutraals. Een simpel bloemen schilderij kan al voldoende zijn.

2. Ruim je woning op
Een opgeruimd huis komt zoveel beter over dan een huis met een hoop rommel. Dit geldt niet alleen voor losse spullen, maar ook voor meubels. Je kent ze wel, de huizen met overal een kastje of stoel teveel. Het oogt chaotisch en weinig ruimtelijk. Kijk dus goed naar welke spullen en welke meubels je weg kunt doen, op kunt ruimen of tijdelijk ergens anders op kunt slaan. Dit maakt het voor geïnteresseerde kijkers makkelijker om een bepaalde ruimte in te schatten en je woning komt verzorgd over.

3. Kijk en vergelijk
Je doet er goed aan om eens in het woningaanbod van jouw omgeving te duiken. Welke woningen worden aangeboden tegen welke prijs? En waar zit het verschil in? Natuurlijk ligt hier ook de taak van een makelaar, maar het kan je helpen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van je eigen woning. Misschien loont het wel om je toilet bijvoorbeeld op te knappen op je keuken ietwat te renoveren als jouw woning daarin echt onder doet ten opzichte van de rest. De verkoop van je woning is bovendien ook het moment om uitgestelde klusjes nu echt eens aan te pakken.

4. Vergeet buiten niet
Denk ook aan de buitenkant van je woning. Zijn de ramen schonen en zitten de kozijnen nog goed in de verf? Heb je een tuin, besteedt hier dan ook de nodige aandacht aan. Je hoeft geen groene vingers te hebben om te zorgen dat het er netjes bij ligt. Met wat bladblazer, vegen, maaien en eventueel wat leuke plantjes in een vrolijke pot kom je al een heel eind. Je zult je verbazen over hoeveel een tuin van dit soort kleine dingen op kan knappen.

5. Sfeer is belangrijk
Tot slot doe je er goed aan om de juiste sfeer te creëren. Al vaak is gebleken dat potentiële kopers hier gevoelig voor zijn. Niet voor niets is de geur van gebakken appeltaart zo populair. Licht op de juiste plekken doet het ook goed. Houd de gordijnen dus goed open, zodat er voldoende daglicht naar binnen kan schijnen en laat op de foto’s hier en daar een lampje branden. Dit draagt bij aan het gevoel van een positieve beleving en dat werkt nu eenmaal heel goed bij de verkoop van een woning.

Asset Management in Nederland

Asset management

Veel mensen verhuren hun panden alleen en besluiten ze te beheren zonder de hulp van een asset manager. Met andere woorden, de verhuurder is zelf verantwoordelijk voor het innen van de huur, het maken van afspraken over reparaties, het uitvoeren van inspecties, naast andere activiteiten. Vaak heeft de verhuurder echter niet de tijd en de middelen die een asset manager heeft om een mogelijke huurder te evalueren, het pand te adverteren, het contract op te stellen, enz.

Op dit punt rijst de vraag: is het de moeite waard een asset manager in te schakelen voor het beheer van een onroerend goed? In dit artikel zullen wij de voordelen van asset management uiteenzetten. Kijk hier eens naar!

Wat zal onroerend goed voor je doen?

Om waarde toe te kennen aan een bepaald soort dienst, moet men begrijpen wat het vertegenwoordigt. In het geval van verhuur van onroerend goed biedt het door de vastgoedmaatschappij ontwikkelde werk comfort, veiligheid en rust. Wij beschrijven een beetje de belangrijkste processen die door een vastgoedonderneming worden ontwikkeld:

1. Openbaarmaking en service
Wanneer je jouw eigendom aan de asset manager levert, beschikt het reeds over verschillende middelen om het aan de geïnteresseerde partij bekend te maken. Daarom investeert zij in websites, portaalsites, kranten, uithangborden en andere middelen van verspreiding, om deze zo snel mogelijk te verhuren. Bovendien staat zij de belangstellenden bij door hun vragen te beantwoorden, de bezoeken te begeleiden en de nodige onderhandelingen te voeren.

2. Analyse van het economisch profiel van de huurder
Wanneer een huurder belangstelling toont voor de huur van het onroerend goed, maakt de asset manager een analyse van het economisch potentieel, verzamelt en beoordeelt documenten, stelt een contract op op basis van een grondige technische kennis, met inbegrip van de belastingregels van de huurrelatie, waarbij alles in overeenstemming met de wet wordt gelaten.

3. Inspectie
De asset manager is ook verantwoordelijk voor de inspectie bij het begin en het einde van de huurovereenkomst, is verantwoordelijk voor het documenteren van alles en het maken van afspraken tussen de partijen.

De inspectie is van essentieel belang bij de taxatie van een onroerend goed, omdat zij wordt gekenmerkt door een grondige controle en registratie van het geëvalueerde goed en de omstandigheden waarin het zich bevindt. Juist vanwege het belang ervan moet de inspectie een goed uitgewerkt en nauwkeurig instrument zijn, vooral in het geval van te verhuren onroerend goed.

In dit geval kan het dienen om eventuele twijfels op te helderen die tijdens of aan het einde van de huurovereenkomst kunnen rijzen, met name in verband met de staat van instandhouding van het goed.

4. Financiële controle
Dit is misschien een van de meest bureaucratische en ingewikkelde zaken voor een verhuurder om alleen te doen. De asset manager ontvangt de huurgelden, maakt de nodige overschrijvingen, controleert de betaling van de huurgelden, zorgt voor de invordering in geval van wanbetaling, aanpassingen, enz.

5. Advisering tijdens de contractperiode
Tijdens de contractperiode fungeert de asset manager ook als steun voor de eigenaar en de huurder, door twijfels op te helderen en eventuele situaties op te lossen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het inhuren of aanwijzen van dienstverleners (hydraulische pomp, elektricien, enz.) die noodzakelijke reparaties aan het onroerend goed uitvoeren.

Asset management: de conclusie

Als je een asset manager vindt dat al deze eigenschappen bezit, zult je er zeker van zijn dat jouw eigendom goed zal worden verzorgd. Je zult zich zeker voelen en erop vertrouwen dat het op de juiste manier zal gebeuren. Je zult tijd hebben voor jouw eigen activiteiten, terwijl de asset manager zich met alle problemen van het onroerend goed bezighoudt.

Zoek dus iemand die verstand van zaken heeft en het vertrouwen geeft om voor jouw eigendom te zorgen zoals het verdient!

Wil je zonnepanelen kopen? Hierop moet je letten om geld te besparen!

Zonnepanelen op het dak

Je woning of bedrijfspand uitbreiden met zonnepanelen is altijd een goed idee. Of je nu een kleine bedrijfsleider bent of gewoon duurzamer wilt wonen in je eigen huis, dankzij zonnepanelen is het mogelijk.

Het spreekt voor zich dat je natuurlijk niet zomaar de eerste zonnepanelen kopt die je vindt op het internet of bij een speciaalzaak. Voor je zo’n grote investering doet, is het misschien beter om eerst wat onderzoek te doen naar belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Waarop moet je nu zoal letten als je dergelijke panelen op je dak wilt plaatsen? En hoe kan je geld besparen bij deze aankoop? Lees verder voor meer tips en informatie!

Geld besparen met je zonnepanelen: 3 manieren om het te doen!

Geld besparen is zeker mogelijk als je zonnepanelen op je dak laat plaatsen. Het wordt echter nog een stuk gemakkelijker als je onderstaande tips gebruikt:

1. Let op de prijs van de zonnepanelen zelf

De eerste manier om geld te besparen met je zonnepanelen spreekt voor zich: je kijkt naar de kostprijs van de panelen zelf. Hoe lager die prijs ligt, hoe gemakkelijker het is om een investering te doen. Veel mensen kiezen voor polykristallijne zonnepanelen, die over het algemeen iets goedkoper zijn dan andere varianten. Op die manier genieten ze van de voordelen van zonnepanelen, zonder dat ze zich blauw betalen!

2. De terugverdientijd en het rendement van de zonnepanelen

Hoewel een lagere kostprijs misschien interessant kan zijn voor mensen die niet meteen veel kapitaal bij de hand hebben, is het voor zij die wel over voldoende financiële middelen beschikken misschien beter om een iets grotere investering te doen.

Dit heeft vooral te maken met te terugverdientijd van zonnepanelen. Hoe beter de kwaliteit van die panelen, hoe efficiënter ze energie omzetten in bruikbare stroom én hoe lager je maandelijkse factuur dus ligt. Doe je dat lang genoeg, dan verdien je je zonnepanelen uiteindelijk terug!

3. Maak gebruik van subsidies en premies

Nog een goede manier om geld te besparen op je zonnepanelen? Ga op zoek naar eventuele premies die je kunt krijgen bij aankoop van de panelen. Tegenwoordig is het erg belangrijk om duurzamer te wonen en te werken, en dat wordt door de overheid dan ook gestimuleerd in de vorm van financiële steun. Besef echter wel dat je vaak aan heel strenge voorwaarden moet voldoen om zo’n premie te krijgen. Als het lukt, dan geniet je echter van heel wat financieel voordeel!

4. Kies de juiste hoeveelheid zonnepanelen

Vervolgens kan het geen kwaad om op voorhand onderzoek te doen naar de precieze hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt voor jouw woning. Dit hangt af van je beschikbare ruimte op het dak, maar eigenlijk nog meer van je situatie.

Als je bijvoorbeeld een bedrijfspand met machines hebt, zal je meer extra stroom nodig hebben dan als je in een klein huisje woont. Bespreek de beste zonnepanelen oplossingen voor jouw situatie met een specialist en je haalt precies de nodige hoeveelheid zonnepanelen in huis, waardoor je geld bespaart!

5. Profiteer van de salderingsregeling

Ten slotte is ook de zogenaamde salderingsregeling de moeite waard om wat meer onderzoek naar te doen. Dit is eigenlijk een regeling die je als particulier of bedrijf de mogelijkheid geeft om de stroom die je opwekt, maar niet gebruikt, aan een energiebedrijf te verkopen. Hiervoor krijg je dus geld, en dat helpt toch wel om de kostprijs van zonnepanelen wat te dempen. Als je één methode moet toepassen om geld te besparen met je zonnepanelen, dan is het dus wel deze!

Klaar om mee financieel voordeel uit je zonnepanelen te halen? Maak gebruik van bovenstaande tips en het is mogelijk!