Nederland is het meest ondernemende EU-lid

Nederlanders zijn in de EU het meest ondernemend. 7,2 procent van de Nederlanders tussen 18 en 64 jaar heeft een startend bedrijf of is bezig er eentje op te richten.

Hiermee staat Nederland aan kop in de ranglijst van EU-landen. Wereldwijd staan de Nederlanders op de vijfde plaats, achter de Verenigde Staten. Dit meldt onderzoeksbureau EIM donderdag in het onderzoek Global Entrepreneurship Monitor.

Nederlanders hebben een inhaalslag gemaakt. In 2001 was nog 4,9 procent van de arbeidsgeschikte bevolking startend ondernemer. Als reden voor het toegenomen aantal starters noemt het EIM de verbeterde ondernemerscultuur in Nederland. Meer Nederlanders beschouwen het ondernemerschap als een goede loopbaan. Verder denken meer Nederlanders dat ze de goede vaardigheden hebben voor het ondernemerschap.

Sneeuwbaleffect

Een stijgend aantal ondernemers blijkt een sneeuwbaleffect te hebben. Bij een op de drie nieuwe ondernemers heeft een andere zelfstandige invloed op de keuze om een bedrijf op te richten.

Op een onderdeel scoren Nederlandse ondernemers slechter dan de collega’s in het buitenland. Nederlandse starters doen minder aan productinnovatie. Dit kan een slecht effect hebben op de internationale activiteiten en de groei van bedrijven.

Verhagen

In een reactie stelt minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) dat zich de afgelopen jaren in Nederland een ‘ondernemersrevolutie’ heeft voltrokken. Echter is er volgens de minister nog ‘een wereld te winnen’.

“Op het gebied van snelle groeiers en innovatieve ambitieuze ondernemers hebben we nog een inhaalslag te maken. Daarom geeft het kabinet ondernemers de ruimte om groeien,” aldus Verhagen.