De gezondheidsvoordelen en effecten van goede ventilatie in huis

Frisse lucht in huis en op het kantoor

Goede ventilatie zorgt voor prettige lucht in een leefomgeving. Zonder goede ventilatie, kunnen mensen met allerlei gezondheidsklachten te maken krijgen. Denk aan astma, benauwdheid, hoofdpijn, allergie en longziekten. Zodra de lucht in een leef- of werkruimte vuil is, merk je al snel dat je klachten ontwikkelt. Het begint meestal met hoofdpijn en een ongemakkelijk gevoel. De concentratie op je werk wordt bovendien slechter. Er zijn verschillende soorten ventilatie mogelijk, namelijk:

– een geheel natuurlijk systeem
– een geheel mechanisch systeem
– combinatie met een natuurlijke toe- of afvoer
– combinatie met een mechanische toe- of afvoer.

Een ventilatiesysteem kan dus puur met buitenlucht werken. Natuurlijke toevoer zorgt voor het aanzuigen van buitenlucht, via ramen, deuren en ventilatieroosters. De woning waait dan door. Dit systeem kan bijvoorbeeld met een mechanische afvoer worden gecombineerd. Andersom kan ook. Een mechanisch systeem is belangrijk voor in de winter. Je wilt dan niet steeds ramen of deuren openzetten. Zorg eventueel voor een gecombineerd toe- en afvoersysteem. Elke manier van ventileren, zorgt voor een betere gezondheid. Een mechanisch ventilatiesysteem is wel effectiever. Je kunt dit systeem namelijk instellen en makkelijk in de wintermaanden gebruiken. Een open raam in de winter, is namelijk niet goed voor je energierekening.

Geen schimmels en ziekteverwekkers

Zodra een ruimte slecht geventileerd is, worden mensen eerder ziek. Ten eerste zorgen condensvorming en waterdamp voor schimmels in huis. De schimmelsporen adem je in. Je kunt vervolgens verschillende fysieke klachten krijgen. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer kans op schadelijke schimmels. Lucht de badkamer dus extra goed door. Daarnaast blijven virussen en bacteriƫn langer in de lucht hangen. Iedereen in huis of op het kantoor, ademt ziekteverwekkers uit. Ook hoezen en niezen, zorgt voor extra verspreiding. Je raakt veel minder snel besmet met een goed ventilatiesysteem. Dit verklaart ook waarom mensen in de winter eerder ziek worden. Ze zitten veel binnen, in slecht geventileerde ruimtes.

Minder gevaar voor koolmonoxide

Koolmonoxidevergiftiging ontstaat door defecte kachels en een onvolledige verbranding van brandstoffen, zoals gas of kolen. Het zeer giftige gas is geurloos en onzichtbaar. Zodra mensen dit inademen, kunnen ze in coma raken en overlijden. Meestal krijg je eerst hoofdpijn, voel je jezelf misselijk en ziek. Soms hebben mensen niet door dat de koolmonoxideconcentratie in hun woning te hoog is. Dit is levensgevaarlijk. Slechte ventilatie zorgt voor een hogere concentratie in de woning. Daarom moeten mensen ook direct ramen en deuren openzetten, als er te veel koolmonoxide in het pand aanwezig is. Ventileer extra goed, als je oude geiser, gaskachel, houtkachel of open haard hebt. Ook een defecte cv-ketel kan voor koolmonoxide zorgen.

Schone lucht en minder CO2

Schone lucht verlaagt het CO2-gehalte in huis of op het kantoor. Planten zorgen voor schone lucht, maar goede ventilatie heeft nog een veel sterker effect. De frisse lucht bevat veel zuurstof en minder CO2. Schadelijke gassen en uitlaatgassen komen ook de woning binnen. Bovendien is er soms bouwstof of rook aanwezig. Ventileer elke ruimte daarom 24 uur per dag en zeven dagen per week. Zeker als mensen veel in huis roken, is een mechanisch systeem onmisbaar.

Muizenkeutels en andere uitwerpselen

Heb je ongedierte in huis? Dan kun je sneller ziek worden. Uitwerpselen van muizen, vogels, vleermuizen, kakkerlakken en andere insecten, brengen namelijk schadelijke micro-organismen in de lucht. Zodra een ruimte vuile lucht bevat, adem je deze lucht ook onbewust in. Een krachtig ventilatiesysteem filtert ook ziekteverwekkers van dieren uit de lucht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *